Kinesisk medisin

Se nettsiden https://stressrelatert-utmattelse.no for oppdatert informasjon.   

Det varierer hvorvidt kinesksi medisin har effekt på utmattelsen i forbindelse med utbrenthet. Det hjelper for noen, mens andre ikke. Det er flere behandlingsformer innen kinesisk medisin:

  • meditasjon ansees å være den mest virkningsfulle metoden for oppnå god helse
  • mat har sterk innvirkning på helsen; hva man spiser, hvordan det tilberedes og hvordan det spises
  • moderate øvelser, som qigong og tai chi, er bra for kroppen og dens energi
  • akupunktur er en måte å komme til energi (Qi) på ved hjelp av tynne nåler i spesielle punkter
  • massasje er av de eldste helbredelsesmetodene. Massasje og akupunktur ligner hverandre i metode og bruksområder, men i kinesisk massasje bruker man trykket fra fingrene i stedet for nåler for å oppnå ønsket resultat
  • urter, sammen med akupunktur, er en kraftigere form for behandling, og blir tradisjonelt brukt når andre metoder ikke virker. Tørkede urter har bedre effekt enn piller

Moderasjon

Det grunnleggende kinesiske synet på helse er at moderasjon er det viktigste i alt man driver med. Det som oftest forbindes med dårlig helse, er ekstrem overdrivelse eller for streng forsakelse. Det fremste bud i kinesisk medisin: Slapp av! Ekstrem atferd i den tro at den gir god helse, er meningsløst hvis den bare fører til stress og press.

Arbeid og stress

Mange har lange arbeidsdager, legger seg sent og spiser uregelmessig eller mens de er på farten. Det blir ikke tid til å hvile og lade batteriene. Om natten blir den konstante støyen i byene absorbert, og sinnet får ikke hvile når vi sover. Overarbeid og tretthet tapper kroppen for energi. På kort sikt er det ikke noe problem, og energien kan gjenvinnes ved hvile. Utsettes man for høyt stress og følelsemessig påkjenninger over lang tid, vil det få store konsekvenser. Ifølge kinesisk medisin er det ikke nødvendigvis stressnivået som er problemet, selv om det selvfølgelig er relevant. Det som er viktigere er hvordan man reagerer på omverdenen.

< Forrige side               Neste side >