Mat og drikke

Koffein

Koffein er et sterkt aktiverende middel. Det gjør oss mer våken, og kan ha en effekt i opptil 14 timer etter inntak.

Følgende drikker inneholder koffein:

  • kaffe
  • te
  • sjokoloade
  • kakao
  • cola-drikker
  • noen energidrikker

Mat og drikke med koffein bør unngåes i timene før man legger seg. Hvor mange timer som anbefales varierer, men vanligvis er det fire timer. Personer med søvnvansker bør unngå koffein-holdninge produkter tidligere, for eksempel klokken 17. Personer med søvnløshet bør kutte ut all koffein noen uker, for å se om dette hjelper. Drikker med mye sukker forstyrrer også søvnen.

Medisin

Noen medisiner kan være stimulerende. Tar du slike medisiner, diskuter med legen når på døgnet de bør taes slik at de ikke påvirker søvnen.

Alkohol

Noen bruker alkohol for å slappe av før de legger seg, og opplever at det blir lettere å sovne. Dette frarådes blant annet fordi effekten av alkoholen avtar i løpet av noen timer, og når alkoholkonsentrasjonen i blodet synker gir dette økt aktivering og man risikerer å våkne midt på natten - uansett vil søvnen forstyrres. Brukes alkohol for å få sove over tid, blir søvnkvaliteten dårligere.

Mat

Ikke gå sulten til sengs, men spis ikke for mye da det kan holde deg våken. Spis ikke måltider som inneholder mer enn 600 kalorier mindre enn tre timer før sengetid.

Væske

Du bør ikke drikke noe den siste halvannen timen før du legger deg. Gjelder særlig hvis du pleier å våkne i løpet av natten fordi du må på do.

Kveldsmat

Blant naturens beste beroligende midler finner vi tryptofan, en aminosyre som finnes i planter og kjøtt. Når vi får tryptofan i oss, omdannes aminosyren raskt til stoffene serotonin og melatonin. Disse roer ned hjernen, og gjør det lettere å sovne. God kveldsmat inneholder både trypofan og karbohydrater.

Karbohydratene hjelper trypofanet komme seg raskere til hjernen, som i sin tur lager serotonin og meltonin, slik at du blir trett.

Forslag til kveldsmåltid:

  • havregryn med skummet melk og kanel (og eventuelt kunstig søtningsstoff)
  • grovt brød med tomatskiver og kyllingpålegg
  • lettyoghurt
  • frukt

Fiskemat gjør en også søvnig - fiskesuppe er bra. Urteteer som kamille og valeriana, og varm melk virker også søvndyssende. Urtenen kan også brukes i badevannet ved forbredelse til søvn. Ikke ha for varmt badevann.

Snakk med legen hvis du har søvnproblemer – det kan være noe som forårsaker problemene som bør behandles.

< Forrige side               Neste side >

 

Se nettsiden https://stressrelatert-utmattelse.no for oppdatert informasjon.