Nødvendige tiltak

Utbrenthet er en tilstand man kommer i ved å drive så rovdrift på kroppen at alle krefter mer eller mindre er brukt opp, og kroppen er ute av stand til å hente seg inn igjen uten langvarig restitusjon og andre nødvendige tiltak.

Hvile alene er ikke tilstrekkelig for å bli frisk av utbrenthet andre tiltak er også nødvendig. Hvilke tiltak varierer noe fra person til person, men tiltakene som hjelper flest er:

  • sykmelding
  • bedre søvnrutiner
  • riktig kosthold og gode spisevaner
  • aktivitetstilpasning

Sykmelding?

Er du utbrent, må du sannsynligvis sykmeldes. Fortsetter du å presse deg, blir det bare verre, og du trenger enda lengre tid for å hente deg inn igjen.

Søvn

Dårlig søvn er typisk for utbrente. Sykmelding er i noen tilfeller tilstrekkelig for at kroppen roer seg ned, men de fleste må gjøre konkrete endringer for å bedre søvnen. Profesjonell hjelp kan være nødvendig.

Riktig kosthold

Sunt og variert kosthold og gode spisevaner hjelper kroppen å hente seg inn igjen.

Aktivitetstilpasning

Det som avgjør om du blir frisk av utbrenthet, er at du slutter å bruke for mye krefter. Tilpass aktivitetene til kreftene du har til rådighet. Se på det hele som innskudd i en ”energibank” – der du sakte bygger opp energikapitalen.

Andre tiltak kan også bidra positivt:

  • Fysioterapi og massasje: under utbrentheten får mange anspente og stive muskler - spesielt i skuldre og nakke. Å løsne opp disse fører til bedre blodsirkulasjon, mindre forbruk av krefter, man slapper bedre av og får bedre søvn
  • Psykoterapi: årsakene til utbrenthet er mange. Noen blir utbrent fordi de ikke innser at menneskekroppen har begrensninger. Gjennom utbrentheten har de for alvor fått lære dette. Andre ganger er ikke årsaken "lett" å avdekke, og psykologhjelp er nødvendig
  • Medisinsk undersøkelse: den langvarige slitasjen på kroppen kan ha gitt stressrelaterte konsekvenser. Ta derfor en grundig sjekk hos legen - også for å vurdere om utmattelsen og symptomene skyldes noe annet enn langvarig overbelastning og stress

< Forrige side           Neste side >

 

Se nettsiden https://stressrelatert-utmattelse.no for oppdatert informasjon.